YA ALLAH..!

PEMAKANAN MENURUT RASULULLAH SAW

Allah berfirman :“Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi.” (QS. Al-Baqarah : 168).Dari Abu Hurairah RA. ia berkata : Rasulullah SAW bersabda : “Sesungguhnya Allah SWT adalah Zat Yang Maha Baik, tidak mau menerima kecuali yang baik, dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan orang-orang mu’min sesuai dengan apa yang diperintahkan kepada para Rasul. Allah Ta’ala berfirman : Hai para Rasul, makanlah dari makanan yang baik-baik dan kerjakanlah amal yang sholeh. Allah Ta’ala berfirman : Hai orang-orang yang beriman, makanlah dari rizki yang baik-baik yang Kami berikan kepada kamu sekalian…”. (HR. Muslim)

Justeru Rasulullah SAW telah menunjukan cara diet yang paling baik untuk umat baginda. Rasullulah tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana dianugerahkan panduan pemakanan yang baik. Insya Allah kalau kita ikut diet Rasullullah ini,kita tidak tertimpa sakit perut,keracunan makanan atau pelbagai penyakit yang berpunca dari perut.

Jauhi memakan BUAH bersama SUSU
Jauhi memakan SUSU bersama DAGING
Jauhi memakan DAGING bersama IKAN
Jauhi memakan IKAN bersama SUSU
Jauhi memakan AYAM bersama SUSU
Jauhi memakan IKAN bersama TELUR
Jauhi memakan IKAN bersama DAUN SALAD
Jauhi memakan SUSU bersama CUKA

Tips Pemakanan

* Jauhi makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.

* Elakan makanan segera atau sumber organik yang ada kesan kimia seperti kubis dan sebagainya.

* Elakan tidur sejurus selepas makan.Selepas makan malam(Seelok dekat magrib).hendaklah berehat atau membuat sedikit tugasan sekurang-kurangnya 1 jaum sebelum tidur.

* Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Kita juga diajar kaedah menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.(Baik juga di amalkan mandi dengan air suam bermula dari kaki hingga kepala untuk orang yang berpenyakit angin pasang atau uluran)

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.

5. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan).Sampaikan kepada Ikhwan yang lain..!


fA'TABIRU YA ULUL ALBAB.." "HAZA MIN FADHLI RABBI"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan